2012. január 27., péntek

Fatu Hiva - Francia Polinézia gyöngyszeme

Hanavave a legnagyobb kikötő

Francia Polinézia a Csendes óceán dél-keleti részén helyezkedik el. Ezen belül található a a Marquesas-szigetcsoport, amely még ma is Franciaországhoz tartozik. Ennek legdélibb szigete Fatu Hiva.
Marquesas szigetein a világ legváltozatosabb táját láthatjuk. Szinte áthatolhatatlan dzsungelek, festői völgyek és alig megközelíthető vízesések jellemzik a szigetcsoportot. A 2007 augusztusában történt népszámlálás alapján a Marquesas szigetek lakossága 8632 fő, Fatu Hiváé 587 fő.

Még most is jóformán érintetlen a szigetek néhánya a felfedezések kora óta. Az őslakók arrafelé nyelvük kiöltésével és (ezzel egy időben) fejük rázásával üdvözlik és búcsúztatják ismerőseiket. Francia Polinézia különleges, tradicionális konyhaművészete a francia gasztronómiának olasz és kínai hatásokkal kevert egyvelege. Az ételeket máig a hagyományos földbe vájt gödörben sütik, ami az egész csendes-óceáni térségben szokványos: egy lyukat ásnak a földbe, köveket helyeznek bele, amelyeket átforrósít a tűz. Az ételt banánfa levelébe csomagolják, ezt rakják felülre, majd a gödröt újra betemetik földdel, a sütés több órát vesz igénybe. Ezt a "tűzhelyet" ahimaa-nak, magát a sütés folyamatát pedig tamaaraa-nak hívják.
Hogy miért különleges ez a hely? Hát először is, ez az a sziget, ahol Thor Heyerdahl norvég utazó feleségével egy egész évet eltöltött 1936-ban. Akkoriban nemigen járt erre még kereskedelmi hajó sem, a lakók alig láttak fehér embert. A szigeten egy szörnyű betegség az elefantiázis szedte áldozatait, ám ők ennek ellenére ragaszkodtak hozzá, hogy ez legyen az a hely, ahol ők visszatérnek a természethez. Teljes önellátásra rendezkedtek be. A bennszülöttek között akkor még találkoztak egy igen idős emberrel aki korábban evett emberhúst. Igen, ez a sziget is a kannibálok földje volt. Ma már a legértékesebb számukra a turista, aki nem csak békével, de élményekben gazdagon távozhat a szigetről. 

Másodszor a sziget egyszerre vadregényes és misztikus. A fő falu egy kanyonban terül el, amit körös-körül érdekes sziklaképződmények öveznek, amelyeken kecskék legelésznek. A sziget vulkanikus eredetű és nagyon fiatal. A hegyeket több helyen pálmafák tarkítják. A kanyonban minden reggel lassan szállnak fel a felhők, hogy a nap sugara bevilágíthassa a sziklák falait.
Az itt élők főleg kopra (kókusz) és egyéb gyümölcsök termesztésével foglalkoznak, ez a fő bevételi forrásuk.
Fatu Hiván nagyon sok tündér dolgozik azon, hogy tiszta maradjon a levegő, a föld és a víz. Az idelátogatók megtisztulhatnak az őserdei vízesésnél, de az egész sziget a tisztaságról szól. Még nem rontotta meg a civilizáció, és mivel annyira távol esik mindentől, remélhetőleg nem is fogja, és ez maradhat Földünk egyik üde édenkertje.

2012. január 15., vasárnap

A Kilimandzsáró


A Kilimandzsáró a maga 5895 méteres magasságával Afrika legmagasabb csúcsa,  a világ legmagasabb egyedülálló hegye és legnagyobb kialudt tűzhányója. Hossza eléri a 100 km-t, szélessége a 75 km-t, maga a vulkáni kráter 2,5 km hosszú és 300 m mély. Tanzánia és Kenya határán fekszik, Kelet-Afrika végtelen szavannáiból emelkedik ki. Szinte valószerűtlen hótakaró borítja a tetejét, hiszen az Egyenlítő közelében vagyunk, azonban a jég valóságos, gleccserek találhatóak a hegycsúcs közelében. A Kilimandzsáró  kb 2 millió évvel ezelőtt keletkezett vulkanikus hegy, most azonban már kialudt, kráterében tó alakult ki. Környezetét nemzeti parkká, 1987-ben pedig a Világörökség részévé nyilvánították.
Esőerdő a Kilimandzsárón
Különleges növényvilágával is egyedinek számít, nem egy növényfaj csak itt található meg. A környező forró szavanna egységes vegetációval rendelkezik, addig a Kilimandzsáró rendkívül változatos. A hegy lábánál trópusi esőerdő fogadja az utazót, majd feljebb haladva változik a növényzet is,  bozótosok, magashegyi sivatag, alpesi mocsár, majd végül már sarkvidéki viszonyok vannak.
Fagytűrő óriás szeneciók 2000 m felett
Magyar vonatkozása is van a hegynek, Teleki Sámuel volt az első felfedező, aki elérte a hegy 5310 méter magasan húzódó hóvonalát 1887-ben.
Felhők felett
Ernest Hemingway-t is megihlette a hegy, erről a Kilimandzsáró hava című novellája tanúskodik, melyből film is készült. Ennek is köszönhető, hogy annyira ismert ez a természeti csoda.
A könyvben is említi az író azt a  furcsa jelenséget, hogy némely szavannai állat felmászik a hegyre meghalni. A tudósok nem tudják miért teszik, de találtak itt már elefánt, leopárd és antilop csontokat is. 
A Kilimandzsáró hava

Íme a Kilimandzsáró üzenete csak Nektek:
Nincs tökéles hegy, csakúgy ahogy nincs tökéletes ember sem. A hegy ölni is képes, viszont arra is, hogy felemeljen magához, segít, hogy túllépj a határaidon. Hogy megtapasztald, hogy nincs lehetetlen! Mint ahogy az a növény (szeneció) is rájött, hogyan tud élve maradni a hideg sivatagban, te is rájöhetsz a hegy segítségével, hogyan tudsz továbblépni az életedben. És ehhez nem is kell odamenned. Meditációban megkérheted a Kilimandzsárót: képzeld magad elé, feküdj el rajta, és hallgasd az üzenetét. Mélységes megnyugvást lesz a jutalmad.

Az Uhuru-csúcs

2012. január 5., csütörtök

A szelektív hulladékgyűjtésről


Azt gondolom erről a témáról nem lehet túl sokat beszélni.
Mindannyian tudjuk, hogy a szemét mekkora probléma Földünkön. Sajnos sokaknál a hozzáállás az, hogy ők, mint kisemberek semmit sem tehetnek. Hogy a Föld problémáit nem tudják egymaguk megoldani... hogy a szemét külön gyűjtése nem számít, mert a szomszédok nem teszik, és így nincs is értelme. Még egy másik kifogás, amit hallottam, hogy látták, hogy ugyanazzal a kukásautóval viszik el az összes szelektív cuccot, tehát ugyanoda megy. És még sorolhatnám a kifogásokat...
Én másként gondolom. Szerintem a maga módján mindenki tud tenni valamit. Akár egészen kis dolgokat, ami nem megerőltető, és belefér a mindennapi életünkbe. Ilyen például az, hogy szétválogatjuk a szemetünket. Ez tényleg egy apró de nagyszerű dolog! Nem is kell sok minden hozzá, íme néhány ötlet:
  • amit külön gyűjthetsz: üveg, papír, műanyag, fém és használt olaj. Családi házban élők kerti komposztálót  is készíthetnek a bio hulladéknak.
  • műanyagokhoz kerülhet pl:
    • PET palack, műanyag csomagolóanyagok, flakonok (kiöblítve), tejes, gyümölcsleves doboz  és joghurtos/tejfölös doboz (szintén kiöblítve). Fontos, hogy bármi kerül ide, étel és vegyianyag mentes legyen (nyilván nem kell kisikálni a flakonokat, de ki kell öblíteni)
  • üvegekhez:
    • nem visszaváltható üvegek. Néhány helyen külön gyűjtik a fehér és a színes üveget.
  • fém hulladék:
    • sörös-üdítős alumínium doboz, alufólia (ételmaradék nélkül), fémkupakok, mécsesgyertya tégelye, konzervdoboz (kimosva). Itt is fontos, hogy ételmaradék ne legyen a hulladékban.
  • papír:
    • újságok (mennyi szórólapot dobnak be naponta!), WC papír guriga (LOL), rengeteg élelmiszernek és kozmetikai terméknek van papír külső csomagolása, nyomjuk össze és mehet a papír hulladék közé! Ilyenek pl: teás dobozok, mirelit pizza. Nem lehet zsíros a papír.
    • ne dobjuk ide a használt papír zsebkendőt!
  • a használt olajat soha ne öntsd a lefolyóba, el sem tudod képzelni, hogy mekkora károkat okoz a vízben, mert ugye tudjuk, hogy a szennyvíz előbb-utóbb visszakerül a természetes vizekbe? Gyűjtsd egy üres flakonban és ha tele van, add le a hulladékudvarban.
De széééép... lenne.... Ez a paradicsom?!
Mennyivel jobb lenne, ha csak ilyesmi heverne a tengerparton :)
Helyet is könnyen találhatunk, nyilván nem kell tonnányi szelektíven gyűjtött hulladékot tárolni, manapság már lépten-nyomon vannak hulladékszigetek. Még panellakásban sem lehet gond, ott van például az a kis hely, ahol a csövek futnak, vagy a mosogató alatti szekrény.
Nem árt tudnunk, hogy 1 karton ásványvíz palackja és fóliacsomagolása, valamint például 1 karton sör doboza és csomagolása is 100%-ban újrahasznosítható, nem kell tehát lelkiismeret-furdalással fogyasztanunk ezeket a termékeket, ha utána a szelektív gyűjtőbe dobjuk! A szemétben viszont pocsékba megy, és még több erdőt fognak kivágni, még több bauxitot kibányászni...

Arról nem is szólva, hogy a használt ruhákat végképp vétek a szemétbe dobni, hiszen annyi rászoruló van. Ha nem tudjuk hova vigyük, nézzünk körül a környékünkön, biztosan vagy egy szeretetszolgálat vagy egyház, ahova le lehet adni és örülnek is neki.
Gondoljuk végig, hogy mit tehetünk mi magunk, tájékozódjunk a helyi újságokból, olvassunk utána az interneten, legyünk ötletesek! Biztos vagyok benne, hogy egyetlen kis lépés is jobb mint a nem lépés! Ne dugjuk a homokba a fejünket, fejezzük be a kifogások sorolását és lépjük meg a mi saját kis lépésünket még ma! Segíts te is, hogy a Föld ne fulladjon bele a szemétbe!
"Mondd csak, lennél olyan kedves és felszednéd azokat? Éreztem, hogy a pillantásom valami földre szórt dologra irányul. Gyorséttermi étel csomagolása volt. Egy pillanatra tétováztam, mert azt gondoltam, hogy rettenetesen ragad a rászáradt ketchuptól és a ragacsos üdítőtől. Aztán leküzdöttem a feszélyezettségemet, és elővettem a műanyag zacskókat az övtáskámból.(...)
Amint tovább sétáltam, úgy éreztem, kénytelen vagyok még több szemetet összeszedni út közben. "Sajnáljuk, de mi nem tudjuk megcsinálni" - hallottam a természetszellemeket. "Rátok, emberekre van szükségünk ahhoz, hogy segítsetek nekünk vigyázni a Földre azáltal, hogy újrahasznosítjátok ezeket a szemeteket". Azt mondták, hogy ne csak összeszedjem a szemetet út közben, de arról is gondoskodjak, hogy a papír, az alumínium és az üveg újrahasznosításra kerüljön!" (Doreen Virtue: Gyógyítás tündérekkel)
Tündérek
Akit érdekel pontosan mit melyik tárolóba lehet dobni, itt talál egy részletes listát:
http://www.hulladekabc.hu/mithova.php

És egy kis filmajánló annak, akit érdekel a téma, hogy milyen katasztrofális hatással van a ma embere (ill. a fogyasztói társadalom) a Földre:
A hülyeség kora (The Age of Stupid) angol dokumentumfilm, 2009
http://port.hu/a_hulyeseg_kora_the_age_of_stupid/pls/fi/films.film_page?i_topic_id=2&i_film_id=104245&i_city_id=-1&i_county_id=-1
http://www.youtube.com/watch?v=F_S2bg506M0&feature=related

Élelmiszeripar Rt. (Food, Inc.) amerikai dokumentumfilm, 2008
http://www.port.hu/elelmiszeripar_rt._food,_inc./pls/fi/films.film_page?i_film_id=106827
http://www.youtube.com/watch?v=4MSPFFglSgE

Otthonunk (Home) francia dokumentumfilm, 2009
http://port.hu/otthonunk_home/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=102828&i_city_id=-1&i_county_id=-1&i_topic_id=2
http://www.youtube.com/watch?v=OOhfLoSmBEc