2011. október 26., szerda

Externsteine - a germán szentély

Németország északi erdőségeiben bámulatos sziklapillérek emelkednek a magasba. A sziklák barlangokat, szentélyeket rejtenek, ez a germán Stonehenge.
A Teutoburgi-erdő mélyén öt hatalmas, harminc méteres mészkőpillér tornyosul. A látvány valóban megrendítően látomásszerű, öt viharvert, bizarr formájú, barlangokkal, járatokkal és titkos kamrákkal teli homokkő szikla tornyosul előttük, 30 m magasra nyúlva a fák között.

A varázst fokozza a tündérmesékbe illő környezet, amely akár egy gyerekkönyv illusztrációja is lehetne. Mivel a térség amúgy is tele van ősi szent helyekkel, a sziklaegyüttes erős misztikus és mitologikus asszociációkat ébreszt. A néphagyomány szerint a köveket óriások emelték egyik napról a másikra, majd az ördög felégette őket, groteszk, kifacsarodott formájukat ennek az égő pokolnak a lángjaitól kapták.
Az externsteine-i szentély ősidők óta zarándokhely. Sziklába vájt kamrái és üregei nyugalmat és csendet biztosítanak a szerzetesek és zarándokok áhítatához. A természet egyik energiaközpontja ez, a már az ókorban is szentélynek számító Externsteine. Éppen olyan jelentősége van ennek a helynek a germán mitológiában, mint Stonehenge-nek a brit hagyományokban. A kőkorszakban nomád vadászok, később a germánok is itt tartották pogány szertartásaikat, ezért a hely számos misztikus és mitologikus elemmel ötvöződött.
Nagy Károly frank király és római császár a keresztény hit terjesztése érdekében 772-ben betiltotta a szertartásokat, később a közeli paderborni apátság szerzetesei átvették a helyet. Rövidesen a szerzetesek is itt tartották istentiszteleteiket.
Európában több helyen találtak hasonló célt szolgáló földalatti barlangokat, ugyanilyen falmélyedésekkel, érdekes, faragott arcokkal, padlókörökkel. Az egyik pillér tetejének közelében sziklába vájt kápolna helyezkedik el, ez talán Externsteine legtitokzatosabb helye. Keleti vége egy kör alakú fülkét rejt, amelyben egy pilléroltár található. A templomépítésben teljesen ismeretlen ez a megoldás. Közvetlenül az oltár fölött fél méter átmérőjű, kör alakú ablak van. A kápolnát úgy alakították ki, hogy az erdő felett 6,5 km-es távolságban tiszta kilátás nyílik az égboltra.
Szentély a szikla tetején
A korai szerzetesek gyakran alakítottak át vallási helyeket saját céljaiknak megfelelően, Externsteine is kiváló példa erre. A szentélyben csodálatos relief található, mely Krisztust ábrázolja. A relief alsó részén azonban a pogány Irminsul, a Világoszlop látható, amely az univerzumot tartotta, és a legfőbb égi istenség kultuszára utal. Mindez azt szimbolizálja, mintha a régi vallás behódolt volna az újnak. A faragvány alján a Világkígyó tekergőzik, azt a pontot jelölheti, ahol a Föld energiái kiáramlanak. Ezek az energiák csak azokra hatnak, akik belépnek a szentélybe, a sziklabarlangokba, üregekbe.

Externsteine szentélye a földi energiák gyűjtőhelye, évszázadokon átnyúló története bizonyítja vallásaink sokszínűségét. Mégis, bármilyen korba lépünk, bármilyen vallásban hiszünk, őseink szent helye marad, ahol leginkább a természet ereje érint meg.
(forrás: ezotop.hu)

Az egyik sziklamélyedést, valószínűleg beavatási helynek használták. Mondhatom, hogy hátborzongató..
Beavatási hely - én belefeküdtem :)
A helyet valóban tündérmesébe illő erdő veszi körül, és az egésznek valami egészen fantasztikus hangulata van, belengi a misztikum levegője. Ahogy mész az erdőben, majd kilépsz onnan szinte mellbe vág a látvány. Ha erre jársz ne hagyd ki a látnivalók közül!


1 megjegyzés:

  1. Igazán jó lenne, ha az ősi hitek megmaradtak volna és nem keveredtek volna ezzel a mostani spirituális szeméttel, amit úgy hívnak: kereszténység. Érdekes hely lehet, de nekem túl zavaró a régi és az új hit keveredése. Transzcendencia és szolgaság... ezt nem veszi be a gyomrom

    VálaszTörlés