2011. december 2., péntek

Uluru - az ausztrál őslakók szent hegye


Az egykori fehér kutatók ugyan Ayers Rock-nak keresztelték el Ausztália legnagyobb monolitját, napjainkban azonban ismét az őslakók által adott eredeti nevén, Uluruként ismert. Uluru éppen Ausztrália közepén fekszik, mint valami hatalmas szív. Kiemelkedő kultikus jelentőségével az őslakók kultúrájának is a középpontjában áll. Késő délután a lenyugvó nap fényében újabb és újabb színeket ragyogtat fel az Uluru, a vérvöröstől a fénylő narancssárgán át a legmélyebb bíborig. Bár ezen a félsivatagos területen elég ritka az eső, nedves időben az Uluru színe ezüstszürke, amelyen a fekete csíkokat a víz folyása nyomát kialakuló algacsíkok alkotják.

Az Uluru Ausztrália egyik legismertebb nemzeti jelképe, a Világörökség része. A homokkő sziklatömb 348 m magasan emelkedik a tengerszint fölé és legnagyobb része a talajszint alatt van, kerülete 9.4 km. Ha alaposabban megfigyeljük a sziklát, megcsodálhatjuk felszínének formagazdagságát, az eső és a szél munkájának évezredes nyomait.
A látogatót először az döbbenti meg a már 100 km-ről látható sziklában, hogy milyen váratlan hirtelenséggel emelkedik ki a síkságból, azután pedig hatalmas tömege képeszti el.
Napkelte az Uluru-nál

Manapság túrákat szerveznek, fel lehet mászni a hegyre. Azonban az aboriginek (Ausztrália őslakói) mélységesen elítélik ezt, hiszen ez az ő szent hegyük, hogy is lehet mászkálni egy szent hegyen? Ennek ellenére nem tilos felmenni, persze szervezett túra keretében, és jó állóképesség is szükséges. Ennek ellenére az őslakók arra kérik a turistákat, hogy tartsák tiszteletben hitüket, és ne menjen fel a rá.
Van néhány olyan hely a hegy körül, amit az aboriginek  szertartásokra használnak, ezeknél tilos fényképezni a túristák számára. Ezek a területek a nemekkel kapcsolatos szertartások, bevatások helyszínei, ahová az ellenkező nemű törzsbeliek sem léphetnek be.
Az Uluru segíthet a 2. (szakrális) csakrához kapcsolódó problémákban (pl.: nemiség megélése, párkapcsolati problémák, alkotókészség, odaadás, fizikai vágyak, függőségek). Meditációban utazz el ide, feküdj rá a hegyre (meditációban szabad :)) vagy ülj le a tövében, és kérd a hegy szellemét, hogy tisztítsa meg szakrális csakrádat és segítsen, hogy újra megfelelően működjön. Segítségével újra gyorsabban fog forogni csakrád, megtisztul és egészségesen működik tovább.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése