2012. január 15., vasárnap

A Kilimandzsáró


A Kilimandzsáró a maga 5895 méteres magasságával Afrika legmagasabb csúcsa,  a világ legmagasabb egyedülálló hegye és legnagyobb kialudt tűzhányója. Hossza eléri a 100 km-t, szélessége a 75 km-t, maga a vulkáni kráter 2,5 km hosszú és 300 m mély. Tanzánia és Kenya határán fekszik, Kelet-Afrika végtelen szavannáiból emelkedik ki. Szinte valószerűtlen hótakaró borítja a tetejét, hiszen az Egyenlítő közelében vagyunk, azonban a jég valóságos, gleccserek találhatóak a hegycsúcs közelében. A Kilimandzsáró  kb 2 millió évvel ezelőtt keletkezett vulkanikus hegy, most azonban már kialudt, kráterében tó alakult ki. Környezetét nemzeti parkká, 1987-ben pedig a Világörökség részévé nyilvánították.
Esőerdő a Kilimandzsárón
Különleges növényvilágával is egyedinek számít, nem egy növényfaj csak itt található meg. A környező forró szavanna egységes vegetációval rendelkezik, addig a Kilimandzsáró rendkívül változatos. A hegy lábánál trópusi esőerdő fogadja az utazót, majd feljebb haladva változik a növényzet is,  bozótosok, magashegyi sivatag, alpesi mocsár, majd végül már sarkvidéki viszonyok vannak.
Fagytűrő óriás szeneciók 2000 m felett
Magyar vonatkozása is van a hegynek, Teleki Sámuel volt az első felfedező, aki elérte a hegy 5310 méter magasan húzódó hóvonalát 1887-ben.
Felhők felett
Ernest Hemingway-t is megihlette a hegy, erről a Kilimandzsáró hava című novellája tanúskodik, melyből film is készült. Ennek is köszönhető, hogy annyira ismert ez a természeti csoda.
A könyvben is említi az író azt a  furcsa jelenséget, hogy némely szavannai állat felmászik a hegyre meghalni. A tudósok nem tudják miért teszik, de találtak itt már elefánt, leopárd és antilop csontokat is. 
A Kilimandzsáró hava

Íme a Kilimandzsáró üzenete csak Nektek:
Nincs tökéles hegy, csakúgy ahogy nincs tökéletes ember sem. A hegy ölni is képes, viszont arra is, hogy felemeljen magához, segít, hogy túllépj a határaidon. Hogy megtapasztald, hogy nincs lehetetlen! Mint ahogy az a növény (szeneció) is rájött, hogyan tud élve maradni a hideg sivatagban, te is rájöhetsz a hegy segítségével, hogyan tudsz továbblépni az életedben. És ehhez nem is kell odamenned. Meditációban megkérheted a Kilimandzsárót: képzeld magad elé, feküdj el rajta, és hallgasd az üzenetét. Mélységes megnyugvást lesz a jutalmad.

Az Uhuru-csúcs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése