2011. október 23., vasárnap

Őrség - a végeláthatatlan erdők hazája

 Ősz a Hársas tónál

Ha megnézel egy Magyarország térképet, elég gyorsan szembe fog tűnni, hogy a legnagyobb egybefüggő erdőségek az Őrség területén vannak. Egyébként az Őrségi Nemzeti Park hazánk legfiatalabb nemzeti parkja. Ez a távoli vidék, Vas megye szeglete sok ember szívének csücske - és nem véletlenül.
Aki kedveli az érintetlen természetet, a hagyományok útján járó kézműveseket, művészeket, régi házakat, ódon kastélyokat, kedves embereket és nem utolsó sorban a különleges, ámde magyaros és finom ételeket  az hamar a szívébe zárja ezt a vidéket. Itt mindig zöld a fű, és olyan tiszta a levegő, hogy a tüdőnk  szinte újjászületik.
Vadása-tó

Az Őrség néprajzilag önálló, sajátos kultúrát megőrző táj. Az egyetlen olyan tájegység hazánkban, melynek lakói a honfoglalás óta folyamatosan itt, egy helyben élnek. Az egykori királyi kiváltság levelekben feltüntetett őrállók családnevei ma is élők, azonosak az ezer évvel ezelőtt írottakkal. Méltán nevezzük e tájat az ország egyik legősibb magyar vidékének.

A szubalpin klímának köszönhetően a magyar átlagnál több errefelé a csapadék. Az erdőkben dúskálhatunk az olyan csemegékben, mint a vadmálna, erdei eper és a vargánya gomba. Egyébként az őrségi embernek a vargányánál kezdődik és végződik az a szó, hogy "gomba" :)
Az erdőket, hegyeket-völgyeket keresztbe-kasul szabdalják a kristálytiszta vizű patakok, csermelyek,  források, utóbbiból - higgyétek el - lehet inni, sőt vétek lenne kihagyni! Ilyen tiszta és finom vizet nemigen találni máshol.
 Kerca patak

Az ország legnyugatibb pontja is itt van, hármashatárral megspékelve. Ha elindulsz a hármashatárhoz erdei séta vár rád, majd egy megdöbbentő pihenőhely, ami nyüzsög az emberektől, mindhárom nemzet polgárai pihennek itt együtt.
Hármashatár-kő

Ezek az erdők fokozottan védettek. Nemrég a védett barna varangy megmentésére építettek terelőfalat és átjárót egy útszakaszon a Hársas-tó közelében, amely éppen keresztülvág a békák vonulási útvonalán. Sehol ennyi őzet, szarvast nem láthatsz! Ha kicsit csendben vagy, előjönnek és gyönyörködhetsz bennük.
Őzek

Valamint muszáj megemlítenem egy olyan építményt, amibe első látásra bele lehet szeretni. Velemér, egy aprócska falu, mondhatni a világ végén, a szlovén határ közelében. Őseink az Árpád-kori magyarok kis templomot emeltek itt, amit a Szentháromságnak tiszteletére szenteltek. A templom ablakai követik a nap útját az égbolton, ami napfordulók hajnalán besütve éppen bizonyos falfestményekre esik. Nevezhetjük a fény templomának is.
Veleméri Szentháromság-templom

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése