2012. január 27., péntek

Fatu Hiva - Francia Polinézia gyöngyszeme

Hanavave a legnagyobb kikötő

Francia Polinézia a Csendes óceán dél-keleti részén helyezkedik el. Ezen belül található a a Marquesas-szigetcsoport, amely még ma is Franciaországhoz tartozik. Ennek legdélibb szigete Fatu Hiva.
Marquesas szigetein a világ legváltozatosabb táját láthatjuk. Szinte áthatolhatatlan dzsungelek, festői völgyek és alig megközelíthető vízesések jellemzik a szigetcsoportot. A 2007 augusztusában történt népszámlálás alapján a Marquesas szigetek lakossága 8632 fő, Fatu Hiváé 587 fő.

Még most is jóformán érintetlen a szigetek néhánya a felfedezések kora óta. Az őslakók arrafelé nyelvük kiöltésével és (ezzel egy időben) fejük rázásával üdvözlik és búcsúztatják ismerőseiket. Francia Polinézia különleges, tradicionális konyhaművészete a francia gasztronómiának olasz és kínai hatásokkal kevert egyvelege. Az ételeket máig a hagyományos földbe vájt gödörben sütik, ami az egész csendes-óceáni térségben szokványos: egy lyukat ásnak a földbe, köveket helyeznek bele, amelyeket átforrósít a tűz. Az ételt banánfa levelébe csomagolják, ezt rakják felülre, majd a gödröt újra betemetik földdel, a sütés több órát vesz igénybe. Ezt a "tűzhelyet" ahimaa-nak, magát a sütés folyamatát pedig tamaaraa-nak hívják.
Hogy miért különleges ez a hely? Hát először is, ez az a sziget, ahol Thor Heyerdahl norvég utazó feleségével egy egész évet eltöltött 1936-ban. Akkoriban nemigen járt erre még kereskedelmi hajó sem, a lakók alig láttak fehér embert. A szigeten egy szörnyű betegség az elefantiázis szedte áldozatait, ám ők ennek ellenére ragaszkodtak hozzá, hogy ez legyen az a hely, ahol ők visszatérnek a természethez. Teljes önellátásra rendezkedtek be. A bennszülöttek között akkor még találkoztak egy igen idős emberrel aki korábban evett emberhúst. Igen, ez a sziget is a kannibálok földje volt. Ma már a legértékesebb számukra a turista, aki nem csak békével, de élményekben gazdagon távozhat a szigetről. 

Másodszor a sziget egyszerre vadregényes és misztikus. A fő falu egy kanyonban terül el, amit körös-körül érdekes sziklaképződmények öveznek, amelyeken kecskék legelésznek. A sziget vulkanikus eredetű és nagyon fiatal. A hegyeket több helyen pálmafák tarkítják. A kanyonban minden reggel lassan szállnak fel a felhők, hogy a nap sugara bevilágíthassa a sziklák falait.
Az itt élők főleg kopra (kókusz) és egyéb gyümölcsök termesztésével foglalkoznak, ez a fő bevételi forrásuk.
Fatu Hiván nagyon sok tündér dolgozik azon, hogy tiszta maradjon a levegő, a föld és a víz. Az idelátogatók megtisztulhatnak az őserdei vízesésnél, de az egész sziget a tisztaságról szól. Még nem rontotta meg a civilizáció, és mivel annyira távol esik mindentől, remélhetőleg nem is fogja, és ez maradhat Földünk egyik üde édenkertje.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése