2011. november 20., vasárnap

De mit is csinájunk a természetben? - Túrázás


Cuha-völgy
Nincs is nagyszerűbb érzés, mint amikor az egész heti nyüzsgés, kapkodás és rohanás után kiszakadhat az ember fia/lánya a városból és kint lehet kicsit a természet lágy ölén. Mikor beszívhatod a friss levegőt, lábad érinti a talajt (és nem az aszfaltot), hallhatod a madarak csicsergését és azt ahogy a szél a fák lombját fújja... Tavasszal a virágok őrjítő, bódító illata árad be az orrodon, ősszel pedig az avar markáns illata. Nyáron együtt izzadsz a fákkal, télen pedig egészséges pirosra fagy az arcod a hidegben, ami szinte arcul csap :)
Szalajka-völgy
Ha még kezdő vagy, akkor most megosztanék veled néhány gondolatot, hogy hogyan készülj a túrázásra:
  1. Nem kell mindjárt 50 km-es teljesítménytúrára indulni, elég ha végiggondolod, hogy a közelben melyik erőbe mehetnél ki. Fél óra busszal vagy autóval, ennél messzebb nem is kell menni, biztos, hogy feléd is van ilyen távra valami kis erdőcske.
  2. Ha nem ismered a terepet, vigyél magaddal térképet vagy GPS-t. Turistatérképet könyvesboltokban lehet kapni. A GPS-re legjobb ha turistatérkép van feltöltve, számos ingyenes program van az interneten. Fontos, hogy biztonságban érezd magad kint, ne kelljen azon aggódni, hogy eltévedsz, mobiltelefont sem mindig tudod használni az erőben, sok helyen nincs térerő.
  3. Mindenképp vigyél magaddal innivalót, legjobb a víz. A cukros üdítőktől csak még szomjasabb leszel. Télen a meleg tea termoszban, nyáron kicsit megfagyasztott víz (tovább maradt hideg) kiváló választás.
  4. Ha 1-2 óránál több időt tervezel kint tölteni, vigyél magaddal néhány szendvicset, hidd el nem bánod meg :) Rövidebb időre is vihetsz némi banánt, nápolyit, egyéb nassolni valót, mert olyan jó valami szép helyen megpihenve azt megenni.
  5. Ha kora tavasz, ősz vagy tél van, öltözz rétegesen. Ősszel és kora tavasszal előfordulhat, hogy felmész egy hegyre, kimelegszel és le kell venni 1-2 réteget, télen viszont fontos, hogy meleg maradjon a tested közelében. Legalul mindig pamut vagy más természetes anyagból készült ruhanemű legyen, a műszáltól csak feleslegesen izzadsz. Ez érvényes a zoknira is.
  6. Vedd elő a legkényelmesebb cipőd, ez lehet egy edzőcipő is. Ha szokásoddá válik a túrázás, úgyis venni fogsz egy túracipőt. Ősszel-télen nem árt, ha vízhatlan a lábbeli. A papucsot  és egyéb városi lábbelit viszont nyáron sem ajánlanám, könnyű elesni benne a gyökereken, sziklákon,  plusz valami felsértheti a lábad.
  7. Kívül olyan ruha legyen rajtad, amit nem sajnálsz ha sáros lesz vagy netán kiszakad. Előfordulhat, hogy beleakadsz egy ágba, ne kelljen mindent azért kerülgetni, mert a legjobb kabátodban vagy.
  8. Ha van fényképeződ vidd magaddal, csodás képeket csinálhatsz kint!

És ha mindez megvan, akkor hajrá! Legjobb ha megtervezed nagyjából, hogy merre mész majd, de az se baj ha nem. Menj ameddig jól esik, majd pihenj kicsit, élvezd a csendet, a fák szépségét, a kilátást a hegy tetejéről, az égen kúszó felhőket, a változatos erdei gombák látványát, a szántóföldeken növekvő haszonnövények tengerét, a kis elrohanó mókusokat, gyíkokat, gyönyörű virágokat, döngicsélő rovarokat! 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése