2011. november 18., péntek

Giant's Causeway - Óriások útja


Az Óriások útja (angolul: Giant's Causeway) egy vulkáni tevékenység eredményeként létrejött, körülbelül 40 000 bazaltoszlopból álló terület, Észak-Írországban. Ez Észak-Írország első számú turista látványossága  1986-ban az UNESCO a világörökség részének nyilvánította. Az egymáshoz szorosan illeszkedő oszlopok többsége hatszögletű, de vannak 4, 5, 7 és 8 szögűek is. A legmagasabbak kb 12 méteresek, de a megszilárdult láva vastagsága helyenként a 28 métert is eléri. Kialakulásuk a vulkáni láva kihűlésének és a tenger közelségének köszönhető.

A legenda szerint egykor az ír óriás, Finn MacCool (Fionn mac Cumhaill) utat épített magának tengerparti,  az atlanti vizeken át esküdt ellensége, a skót Benandonner Hebridákon fekvő erődjéig. Százával szedte össze a hosszú kőcölöpöket, sorjában leverte őket a tengerfenékbe, aztán hazatért, hogy kipihenje magát, mielőtt támadásra indul Benandonner ellen. De a ravasz skót óriás megelőzte, maga ment át szigetéről, Staffáról Írországba. MacCool feleségének azonban sikerült elhitetnie vele, hogy az alvó óriás csak a kisfia. Benandonner megrettent, a gyermek méretétől, gondolván, mekkora lehet az apa. Ezért aztán ijedtében elmenekült. Amikor kiért a tengerre, felszaggatta maga mögött az utat, hogy senki se járhasson többé rajta… Egyébként ez a természeti jelenség a másik parton Skóciában is létezik, ami csupán 21 km-re van innen.

Az ilyen bazaltoszlopokkal rendelkező helyen a föld energiái jobban érezhetőek. Ugyanis ezek az oszlopok akár 100 m-es mélységbe is lenyúlnak a föld felszíne alá. Érdemes kicsit leülni és megpihenni, magunkba fogadni Földanya erőit.
Hasonló képződmények Magyarországon is vannak Badacsonyban, és a Karancson Salgótarján közelében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése