2011. december 21., szerda

A fenyőfa


Fenyők mindenhol élnek a földön, legnagyobb számban, persze az északi vidékeken, de a sivatagban is élnek bizonyos fenyőfajok. Kb. 500 fenyőfaj létezik a világon. Nálunk a legismertebbek:
  • erdei fenyő (vagy hosszútűs fenyő, a fenyő nemzetség legelterjedtebb faja: Spanyolországtól Kelet-Szibériáig több mint egymillió km²-en nő)
  • lucfenyő (a közönséges luc Európa hegyvidékeinek erdőalkotó fenyőfajtája, Észak-Európában, az Alpokban és a Kárpátokban őshonos) Létezik még szürke és szerb luc is.
  • ezüstfenyő (Észak-amerikai fenyőfaj, így alapvetően a Sziklás-hegységben őshonos, tűlevelei rendkívül szúrósak)
  • Nordmann-jegenyefenyő (ami nem Normandiáról kapta a nevét, hanem egy finn botanikusról, és a Kaukázusból származik)
Lake Tahoe, Kalifornia/Nevada, USA
Az óriás mammutfenyő a földön élő legnagyobb testtömegű élőlények közé tartozik. A legöregebb, ismert példány 3200 éves; törzsének átmérője 8,85 méter, magassága 93,6 méter, becsült tömege mintegy 1000 tonna. Természetes élőhelyét Kalifornia állam hegyvidékein találjuk, ahol minden vadon élő állománya védett. Legnagyobb és legsűrűbb populációja a Sequoia Nemzeti Parkban, a Kings Canyonban nő. Itt számos, nyolcvan méternél magasabb, a hat méterhez közeli törzsátmérőjű példánya látható.

Mammutfenyők, Redwood Nemzeti Park, Kalifornia, USA
Még egy gyógynövény is tartozik a fenyők közé, ez pedig a sokak által ismert Ginkgo Biloba, azaz páfrányfenyő. Ez egy igazán ősi növény, legkorábbi levélkövületei 270 millió évre (perm időszak) nyúlnak vissza.
Ginkgo Biloba
A fenyő ágait használhatjuk koszorú készítésre, tobozait rengetegféle módon felhasználhatjuk lakásunk díszítésére.
A fenyő olaja kedvelt aromterápiás illat. Nem csak Karácsony idején használjatjuk, hiszen a téli időszakban kiválóan fertőtleníti a helységek levegőjét, nem is beszélve finom illatáról. (Figyelem, csak 100% valódi olajat vásároljunk, a szintetikus olajak többet ártanak mint használnak, nézzük a címkét!)
A tündérek azt üzenik, hogy a fák nem bánják, ha kivágjuk őket karácsonyfának, hiszen sok örömet hoz az életünkbe. Annyit kérnek csupán, hogy az ünnepek után ne a kukában végezze a fánk, hanem legyen újrahasznosítva, mondjuk tüzelőanyagként.
Persze legjobb ha élő, földlabdás fácskát vásárolunk, és utána elültetjük egy olyan helyen, ahol szépen tud feljődni. Az élő fának azonban több szükséglete van, mint egy kivágottnak (ami szintén nem halott!), gondoljuk végig, hogy meg tudjuk-e adni neki amire szüksége van:
  • Némi öntözés
  • Párásítás - főleg panellakásokban nagyon száraz a levegő, ettől a fánk szenvedni fog. Permetezzük naponta tiszta vízzel.
  • Vigyázzunk az ágaira - ne tegyünk rá nehéz díszeket és ne csavarjuk rá csillagszórót.
  • Amint lehet szedjük le a díszeket és tegyük ki fánkat az erkélyre, teraszra, hiszen a fenyő jobban szeret hidegben lenni. Kevés locsolást igényel az elültetésig.
  • Tavasszal pedig ültessük el egy megfelelő, napos helyre.
Bánjunk fánkkal szeretettel, még akkor is ha kivágott, hiszen az életét adta értünk. A feng-shui szerint is az a tárgy, ami vonzza a tekintetünket, sok csi-t teremt, ezért ha lehetőségünk van, tegyük olyan helyre a karácsonyfát, aminek rezgését emelni szeretnénk.

Fenyő a sivatagban


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése